Zorgverzekering goedkoper? Bespaar nu!

Het is verstandig om de premie en dekking van je zorgverzekering jaarlijks opnieuw te bekijken. Door over te stappen naar een andere zorgverzekeraar kun je vaak veel geld besparen.

zaterdag 2 november 2013

Goedkope zorgpolissen beperken keuzevrijheid

De vier grote verzekeraars bieden komend jaar een 'selectieve polis' aan bij de basisverzekering. Verzekerden kunnen dan alleen terecht bij ziekenhuizen waarmee zijn zorgverzekeraar contracten heeft afgesloten. Klanten met een selectieve polis betalen een lagere premie, maar hebben wel een beperktere keuze in waar ze terechtkunnen voor volledig vergoede zorg.  

Zij krijgen een korting van tussen de 8 en 20 procent in ruil voor die beperktere keuze. Wie met deze verzekering gebruikmaakt van een arts of ziekenhuis die niet onder de dekking valt, moet misschien tot 30% van de rekening bijbetalen. Dat is een risico.

Een ander nadeel van de selectieve zorgpolis is dat de verzekerden (en hun bezoek) te maken krijgen met flinke reistijden. Voor geplande zorg kan het dichtstbijzijnde gecontracteerde ziekenhuis zomaar 50 kilometer verderop liggen. Veel verzekerden realiseren zich de gevolgen van een keuze voor een selectieve zorgpolis niet. Ook is op dit moment nog niet overal duidelijk bij welke ziekenhuizen je als verzekerde wel of niet terecht kan. 

Uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Patiëntenfederatie NPCF blijkt dat bijna de helft (44 procent) van de verzekerden de keuze van een zorgverzekering baseert op de hoogte van de verzekeringspremie. NPCF-directeur Wilna Wind wijst erop dat de premies van de basisverzekeringen weliswaar dalen, maar dat die van aanvullende verzekeringen stijgen. Ook worden aanvullende pakketten versoberd. Wij adviseren mensen daarom goed op de kleine lettertjes in de polisvoorwaarden te letten."

In het onderzoek zegt 29 procent van de Nederlanders misschien tot zeker van zorgverzekering te veranderen. 

Reageren op dit bericht? Plaats je reactie hieronder:
Delta Lloyd

Ervaringen van andere verzekerden

Besured Zorgverzekering

lk ben heel tevreden over de polis van Besured. Prima service, goed geholpen tegen een goede prijs.

Kiemer Ziektekosten

Bij Kiemer kan ik zelf kiezen waar ik behandeld wil worden, ideaal voor mij. lk kan deze maatschappij bij iedereen aanbevelen.

Vergelijk meerdere zorgverzekeraars:
  • Ohra
  • FBTO
  • Unive
  • Nationale Nederlanden
  • Aegon
  • Centraal Beheer
  • Delta Lloyd